Brf Delfinen – modernt boende med historisk charm

Gamla Kålgården skapades kring 1990 genom att ett antal gamla byggnader bevarades, ett antal byggnader flyttades hit och ytterligare ett antal byggdes på plats. De första åren bestod området av hyresbostäder men ombildades 2007 till bostadsrätter i de tre bostadsrättsföreningarna Draken, Drömmen och Delfinen som tillsammans utgör Gamla Kålgården.

Brf Delfinen utgör huvuddelen av kvarteret som avgränsas av Kålgårdsgatan, Fortunagatan, Odengatan och Stenhuggargatan. Föreningen består av 16 bostadshus och ett antal gårdsbyggnader med bl a tvättstugor och lägenhetsförråd. Bostadshusen är uppförda mellan år 1890 till 2004 och består av både stenhus och trähus mellan en till fyra våningar med totalt 74 lägenheter och en sammanlagd bostadsyta på 5205 kvm. Några av byggnaderna är q-märkta vilket innebär att dess karaktär och utformning ska bevaras. 19 av föreningens lägenheter är dessutom utrustade med kakelugnar eller eldstäder. Utöver bostäderna har föreningen fem lokaler som hyrs ut till hantverksverksamhet.

Hela kvarteret är präglat av småskalig närhet och utformat med ett antal mindre trädgårdar som är omslutna av staket. Varje innergård får därmed en egen charm med varierad tidstypisk växtlighet, grusgångar, fruktträd och sittgrupper sommartid. Allt detta mindre än 5 min promenad från Jönköpings centrum.

 

Förr och Nu